• TIVADAR


     

Tivadar

Fekvése:

A Bereg kapujában, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felében, a Tisza partján fekvő település. Fehérgyarmat 11 km, Beregsurány 9,5 km, Gulács, Tarpa 5–5 km, Kisar 1 km távolságra található.

Megközelíthetöség:

Közúton a Vásárosnamény (41-es főút) - Gulács - Tivadar - Kisar - Fehérgyarmat (491-es főút) közötti úton érhető el. A közúti tömegközlekedést a Szabolcs Volán Zrt. autóbuszai végzik. A Tivadar és Kisar közötti Tisza-híd a szatmári és a beregi részek között biztosít kapcsolatot. Vasútvonal nem érinti a települést. A legközelebbi vasútállomás a kb. 11 km-re lévő Fehérgyarmaton található, a MÁV 113-as számú, Nyíregyháza-Mátészalka-Zajta közötti vonalán.

Története:

Tivadar nevének első említése a pápai tizedjegyzékben, 1333-ban tűnik fel először. A XIV. században már virágzó település, a Gulácsi család tulajdonában. 1428-ban a Petneházi-, 1435-ben a Jármi család is birtokos a településen. 1551-ben királyi adományként Oroszi Demeter is tulajdonrészt kap itt. 1566-ban a törökök tatár segédcsapatai elpusztítják a falut. 1599-ben albesi Zólyomi Miklós erdélyi fejedelmi tanácsos szerez itt birtokrészt csere útján. 1600- és 1676 között több birtokosát is feljegyzik. 1800-ban többek között a Kölcsei, Szarka, Vincze, Gacsályi, Matolcsi családoknak van itt nagyobb birtoka. Népcsoportok2001-ben a város lakosságának közel 100%-a magyar nemzetiségűnek vallotta magát

Vallás:

A 2001-es népszámlálás alapján a település lakosainak többsége, kb. 93% református vallású. Római katolikus kb. 2,5%, görögkatolikus kb. 1,5%, míg más egyházhoz, felekezethez tartozik kb. 1,5%. Nem vallásos, vagy nem tartozik felekezethez, egyházhoz kb. 1,5%. A Tiszántúli Református Egyházkerület (püspökség) Szabolcs-Beregi Református Egyházmegyéjéhez (esperesség) tartozik. Önálló anyaegyházközség.

Természeti értékek:

Nevezetességei: